Elkezdődött a Mellrák elleni küzdelem hónapja

Mint minden év októberében, beköszöntött idén is a Mellrák elleni küzdelem hónapja, amelynek célja , hogy felhívja az emberek figyelmet a mellrák korai felismerésének fontosságára. A mellrák elleni küzdelem szimbóluma a rózsaszín szalag, amelyet 1991 óta használnak a mellrák túlélői. Ez a  szalag a remény szimbóluma, az adománygyűjtés támogatása, valamint viselői kifejezhetik a betegségben szenvedők iránti szolidaritásukat.

Tekintsünk vissza az esemény eredetére

A Nemzeti Mellrák Tudatosság Hónapját 1985-ben hozta létre az American Cancer Society és az Imperial Chemical Industries gyógyszerészeti részlege. A kampány célja a kezdetektől fogva az emlőrák tudatosságának előmozdítása, az információk megosztása, valamint a kezeléshez és szolgáltatásokhoz való nagyobb hozzáférés biztosítása volt.

A világ legnagyobb mellrákellenes szervezete a Susan G. Komen Breast Cancer Foundation, amely három évvel megelőzi a Nemzeti Mellrák Tudatosság Hónapját. A Komen Alapítványt Nancy Brinker hozta létre, aki megígérte néhai nővérének (Susan Komen), hogy mindent megtesz az emlőrák megszüntetése érdekében.

Az a bizonyos rózsaszín szalag

Egy kevésbé ismert tény, hogy az első mellrák tudatosság szalag őszibarack színű volt, nem rózsaszín. Charlotte Hayley a kaliforniai Simi Valley-ből volt az első nő, aki ilyen szalagot viselt. 1991-ben saját kezűleg készített szalagokat gyártott az ebédlőjében, amelyek mellé olyan üzenetek társultak, amelyek arra ösztönözték az amerikaiakat, hogy nyomást gyakoroljanak a Nemzeti Rákkutató Intézetre, hogy több pénzt szánjanak a mellrák a megelőzésre.

Alexandra Penney, a Self akkori főszerkesztője és Evelyn Lauder, az Estee Lauder kozmetikai cég alelnöke látta a marketingpotenciált a szalag és az emlőrák összekapcsolásában. Charlotte nem volt hajlandó velük dolgozni, mivel túl kereskedelmi jellegűek voltak, de jogi tanácsadás után a két nő rózsaszín szalagokat használt, és az ötlet gyorsan elterjedt, és a ma ismert nemzetközi szimbólummá vált.

Az emlőrák kezelése

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban világszerte 2,3 millió nőt diagnosztizáltak mellrákkal és 685 000 haláleset történt a betegség miatt. 2020 végéig 7,8 millió nőnél diagnosztizáltak mellrákot az elmúlt 5 évben, ami a világ legelterjedtebb rákja.

Az emlőrák kezelése rendkívül hatékony lehet, különösen akkor, ha a betegséget korán azonosítják. Az emlőrák kezelése gyakran a műtéti eltávolítás, a sugárterápia és a gyógyszeres kezelés (hormonális terápia, kemoterápia és / vagy célzott biológiai terápia) kombinációjából áll. Az effajta kezelések megakadályozhatják a rák növekedését és terjedését, ezáltal életeket menthet.

Hogyan lehetünk tudatosak ebben a témában

Ismerje meg az előzményeket

A családtörténet ismerete életmentő. Beszéljen orvosával a család történetéről, és nézze meg, hogy az adott kórtörténet hogyan befolyásolja az emlőrák kockázatát. Ön és orvosa személyre szabott tervet készíthet a betegség jeleinek nyomon követésére.

Járjon rendszeresen szűrővizsgálatra

Az átlagos kockázatnak kitettek esetében 40 éves kortól kezdődően minden évben mammográfiát kell végezni. Ha bármilyen jele van az emlőráknak, a korai megtalálása és korai kezelése megmentheti a személy életét.

Legyen tisztába testével

Fontos tudni, hogy mi a normális az ön számára, így ha valami elváltozást lát mellein vagy kellemetlenséget érez, értesítheti az egészségügyi orvosát.

Tegyen azért, hogy egészséges életmódot folytasson

Az egészséges életmód csak rajtunk múlik és csökkentheti az emlőrák kockázatát. Tartsa fenn az egészséges testsúlyt, korlátozza az alkoholfogyasztást és mozogjon rendszeresen – mindez rengeteget számít, amikor az általános egészségről és a betegség kockázatáról van szó.