Minden, amit a koronavírusról tudni érdemes

A világ minden országa igyekszik hatékonyan szembeszállni a koronavírus-járvánnyal, amelynek kiindulópontja Vuhan, Közép-Kína egyik legnépesebb városa, Hupej tartomány székhelye. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus terjedése miatt globális vészhelyzetet hirdetett. Az új – kutatók számára eddig ismeretlen – koronavírus a jelenlegi adatok szerint a járvány kitörése óta több, mint 2800 ember haláláért felelős világszerte. Globálisan eddig több, mint 83.000 fertőzöttről érkeztek hírek, a megbetegedések száma Kínában a legmagasabb.

Mit kell tudni a koronavírusról?

A WHO szerint a jelenlegi koronavírus egy olyan víruscsalád tagja, amely olyan megbetegedéseket okozhat, mint például a nátha, vagy akár a súlyosabb tünetekkel járó súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) és a közel-keleti légúti szindróma (MERS). Az új koronavírus, amelyet a kínai hatóságok január 7-én azonosítottak, és COVID-19 névre kereszteltek egy olyan új törzs, amelyet korábban nem azonosítottak emberekben. Épp ezért egyelőre kevés konkrét információt tudunk a vírusról, bár az emberről emberre történő átvitel tényét már megerősítették.

Melyek a leggyakoribb tünetek?

Az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatása szerint a fertőzés legjellemzőbb tünetei a következők: láz, orrfolyás, száraz, köhögés, levertség, légszomj, légzési nehézségek. Súlyosabb esetekben tüdőgyulladáshoz, többszervi elégtelenséghez, máj-, és veseproblémákhoz és akár halálhoz is vezethet. A jelenlegi becslések szerint a lappangási idő – más néven inkubációs időszak – 1-14 napig tarthat, bár a legtöbb fertőzöttnél már 5-6 nap után megjelennek a tünetek (jelenlegi ismereteink szerint a vírus a lappangási időszakban is fertőzhet). Fontos kiemelni, hogy a fertőzött páciensek – bár a vírus kimutatható a szervezetükben – akár tünetmentesek is lehetnek.

Mely országok érintettek?

A fertőzöttek és a halálesetek száma jelenleg Kínában, a gócpontnak tekintett Hupej tartományban a legmagasabb. Kínán kívül többek között Hong Kongból, a Fülöp-szigetekről, Japánból, Franciaországból, Tajvanról, Dél-Koreából, Olaszországból és Iránból érkeztek halálesetekről beszámoló hírek. A vírus sok országban felütötte már a fejét: a ázsiai csendes-óceáni térségen kívül Európában, Észak-Amerikában, a Közel-Keleten és Afrikában is megjelent a COVID-19. A Kínán kívüli fertőzöttek többsége nemrég járt Kínában, de olyan emberekben is kimutatták a vírus jelenlétét, akik sosem jártak Kínában, ami további kérdéseket vet fel az emberről emberre történő átvitellel kapcsolatban.

Hogyan védekezhetünk a koronavírus ellen?

A WHO tájékoztatása szerint az alábbi egyszerű óvintézkedések betartásával hatékonyan csökkenthető a koronavírus-fertőzés kockázata:

  • Az első és legfontosabb a kézmosás: alaposan mossuk meg a kezünket tiszta vízzel és szappannal elöl-hátul. Ne feledkezzünk meg az ujjközökről és a köröm alatti részekről sem! A helyes kézmosás legalább 20 másodpercig tart. A mosást követően öblítsük le a kezünket, és töröljük szárazra. Érdemes észben tartani, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható antibakteriális, vírus-, és gombaölő kézfertőtlenítő szerek, szappanok, zselék csak bizonyos idő (általában 1-4 perc) elteltével fejtik ki hatásukat.
  • A helyes köhögés: köhögéskor vagy tüsszentéskor takarjuk el szánkat és orrunkat egy zsebkendővel, majd dobjuk a szemetesbe a zsebkendőt és mossunk kezet! Ha nincs nálunk zsebkendő, köhögjük vagy tüsszentsünk a könyökhajlatunkba, semmiképp se a tenyerünkbe, hiszen utána bármihez hozzáérhetünk (bevásárlókosár, kilincs stb.), amivel a vírus terjedését gyorsíthatjuk. A helyes köhögésre a legtöbb gyógyszertárban már képekkel is felhívják a figyelmet.
  • Az arcmaszkokról sok információ kering az interneten. Nem könnyű eligazodni az információk rengetegében, azonban egy biztos: a helyesen alkalmazott, megfelelő minőségű maszk nyújthat bizonyos fokú védelmet, hiszen kiszűri a folyadékcseppeket. Az apróbb aeroszol részecskék többsége viszont gond nélkül átjut a maszk anyagán. Az utóbbi pár napban felmerült, hogy némelyik vírus a szemen keresztül is bejuthat a szervezetbe, amit a maszkviselés sem akadályoz meg.
  • Ha fertőzéssel érintett területen jártunk, és hazaérkezéskor magas láz, köhögés, orrfolyás, torokfájás, nehézlégzés tüneteket tapasztalunk, ne menjünk azonnal az orvosi rendelőbe! Telefonon értesítsük a háziorvosunkat, aki megmondja, mi a teendő. Akkor is érdemes 14 napig önkéntes karanténba vonulni, ha nem jelentkeznek a hazaérkezés után egyből a tünetek.
  • Az immunrendszer erősítés az egyik leghatékonyabb módszer a vírusfertőzések ellen. Kutatások bizonyítják, hogy az erős immunrendszerű emberek sokkal ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben, és fertőzés esetén a betegség lefolyása is enyhébb. A koronavírus-fertőzés is elsősorban a legyengült immunrendszerű páciensekre veszélyes, épp ezért nem árt felkészülni. Megfelelő étrend-kiegészítőkkel, CBD-tartalmú termékekkel, vitaminokkal erősíthetjük szervezetünk védekező képességét.